:: ::

 
 
 

 

Διάσια: εορτή προς τιμήν του Μειλιχίου Διός. Εν Άγραις ή Μικρά Μυστήρια: εορτή προς τιμήν της Θεάς Δήμητρος

 

Ως Έλληνες, τον μήνα Ανθεστηριώνα, εορτάζουμε κατά τα Πάτρια Ειωθότα τα Διάσια και τα εν Άγραις Μυστήρια.

Στις 23 του μηνός Ανθεστηριώνος εορτάζουμε τα Διάσια. Αποτελούν μεγάλη λαϊκή εορτή και πρέπει να λαμβάνουν μέρος όλοι οι πολίτες. Τα Διάσια είναι η μεγαλύτερη εορτή προς τιμήν του Διός στην Αθήνα. Προσφέρουμε στον Μειλίχιο Δία αναίμακτες προσφορές με πλακούντες σε σχήμα ζώων, φτιαγμένους από αλεύρι και μέλι. Κατά την εορτή ψάλλουμε ύμνους γύρω από τους Βωμούς των Θεών.

Ο Μειλίχιος Ζευς είναι χθόνια θεότητα του κάτω Κόσμου. Παριστάνεται σε μορφή όφεως και το επίθετο Μειλίχιος σημαίνει πράος.

Η εορτή έχει διττό χαρακτήρα: σκυθρωπό εξ αιτίας του εξαγνιστικού της μέρους, αλλά και εύθυμη διότι καλωσορίζει την Άνοιξη. Γι’ αυτό στην πρώτη περίπτωση γίνονται θυσίες προς τον Ύπατο Θεό, ενώ στην δεύτερη περίπτωση προσφέρονται δώρα στα παιδιά.

Θυσιάζοντας στον Μειλίχιο Δία μιμούμεθα τον ευσεβή Ξενοφώντα. Στην εκστρατεία των Μυρίων είχε τόση έλλειψη χρημάτων που χρειάστηκε να πουλήσει το άλογό του. Ο Ξενοφών έκανε θυσία στον Απόλλωνα και ρώτησε τον Προφήτη Ευκλείδη από την Φλύα να του ερμηνεύσει τους οιωνούς.

Ο Προφήτης διαπίστωσε ότι η άσχημη οικονομική κατάσταση του Ξενοφώντος μπορούσε να αλλάξει στο μέλλον αλλά αποτελούσε εμπόδιο ο Μειλίχιος Ζευς. Ο Προφήτης ρώτησε τον Ξενοφώντα αν θυσίαζε στον Ύπατο Θεό όπως έκανε και στην πατρίδα του, την Αθήνα. Ο Ξενοφών παραδέχτηκε πως όχι, είχε λησμονήσει τα θρησκευτικά καθήκοντά του. Τότε ο Προφήτης Ευκλείδης τον συμβούλεψε να ξαναποκτήσει τις παλιές του συνήθειες και όλα θα πήγαιναν καλά.

Την επομένη μέρα ο ευσεβής Ξενοφών θυσίασε λίγους χοίρους προς τιμήν του Θεού, κατά τον πατροπαράδοτο τρόπο. Η τελετή είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα καθώς εμφανίστηκαν αναπάντεχα δύο φίλοι του Ξενοφώντος. Του έφεραν χρήματα για τους στρατιώτες του και το άλογό του, που το είχαν εξαγοράσει.

Στις 20 του μηνός Ανθεστηριώνος και για επτά ημέρες εορτάζουμε τα εν Άγραις Μυστήρια προς τιμήν της Θεάς Δήμητρος. Τα εν Άγραις Μυστήρια είναι προπαρασκευαστικά για τα Μεγάλα Μυστήρια της Ελευσίνος, γι’ αυτό αποκαλούνται και Μικρά Μυστήρια.

Σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση, τα Μικρά Μυστήρια θεσπίστηκαν κατ’ αρχήν προς χάριν του Ηρακλέους, ο οποίος θέλησε να μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια αλλά δεν μπορούσε να γίνει δεκτός διότι ήταν μη Αθηναϊκής καταγωγής.

Ο Ηρακλής προκειμένου να κατεβεί στον Άδη για τον δωδέκατο άθλο του, που ήταν να φέρει τον Κέρβερο, πήγε στην Ελευσίνα και ζήτησε από τον Εύμολπο, γενάρχη του Ιερατικού Γένους των Ευμολπιδών, να μυηθεί στα Ελευσίνια Μυστήρια. Επειδή δεν επιτρεπόταν η μύηση σε μη Αθηναίους, ο Ηρακλής έγινε ψυχοπαίδι του Πυλίου και στην συνέχεια εξαγνίστηκε από τον Εύμολπο.

Όσοι έχουν σκοπό να μυηθούν στα Ελευσίνια Μυστήρια πρέπει πρώτα να υποβληθούν στην μύηση της Άγρας που γίνεται επτά μήνες νωρίτερα.

 

Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα

                                                                         

 


 
     
 

© Εκκλησία των Ελλήνων στο θρήσκευμα